Στην Κλήρου υπάρχει το Χάνι το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα το 1989, με σκοπό την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του.
Τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών γινόταν με τα ζώα, ένα ταξίδι διαρκούσε πολλές ώρες ή μέρες. Οι ταξιδιώτες σταματούσαν για να ξεκουραστούν οι ίδιοι και τα ζώα τους στα χάνια που βρίσκονταν στην διαδρομή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις διανυκτέρευαν στα χάνια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη μέρα.
Την εποχή εκείνη, η Κλήρου αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ της Πιτσιλιάς και της Λευκωσίας. Το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της Κλήρου, εκμεταλλεύτηκαν οι κάτοικοι της και λειτούργησαν 2 χάνια. Το ένα κτίστηκε από τον Βασίλειο Χατζημιχαήλ (Χατζιηβασίλη) και το άλλο από τον Χρίστο Χρυσαφιάδη.
Το χάνι του Χατζιηβασίλη κτίστηκε στο κύριο δρόμο απέναντι από την βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Το κτήριο κατασκευάστηκε με τα υλικά της εποχής του δηλαδή με πέτρα, πλιθάρι, πηλό, ξύλα και καλάμια (κανιά). Το πάτωμα ήταν χωμάτινο. Το κτήριο είναι μακρόστενο με πέντε καμάρες.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την χρονολογία κατασκευής του και για τον τρόπο λειτουργίας του.
Στην δεκαετία του 1940, όταν το χάνι δεν λειτουργούσε, ο ιδιοκτήτης του εγκατέστησε στο χώρο μύλο για να αλέθει γύψο. Εκτιμάται ότι στην δεκαετία του 1960, το κτίριο κλείνει την πόρτα του και από τότε έμεινε βουβό και ανεκμετάλλευτο, παραδομένο στην φθορά του χρόνου. Το 1989, το χάνι ανακηρύσσεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Μνημείο Πίνακα Β.
Μετά από αρκετές προσπάθειες, το 2015 το Κοινοτικό Συμβούλιο αγόρασε το χάνι. Το κτίριο γίνεται περιουσία της κοινότητας και ξεκινούν οι προσπάθειες για αναστήλωση του. Για την αναστήλωση του χρησιμοποιήθηκαν τα παραδοσιακά υλικά, και οι εργασίες έγιναν κάτω από την επίβλεψη των μελετητών και την στενή παρακολούθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν το 2021 και στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτος τελέστηκαν τα εγκαίνια του.
Σήμερα το χάνι αποτελεί στολίδι για την κοινότητα μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί, για δεξιώσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, για εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, εργαστήριο για παιδιά κλπ.