Παναγία του Λάγνη

Το ξωκλήσι βρίσκεται κτισμένο πάνω σε ένα λόφο στα νότια του χωριού 300 περίπου μέτρα από τον δρόμο μου συνδέει την Κλήρου με το Φικάρδου. 

Παλαιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ήταν ανδρικό ή γυναικείο μοναστήρι. Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε η μονή και πότε καταστράφηκε. 

Σύμφωνα όμως με τοπική παράδοση, η Παναγία παρουσιάστηκε στον ύπνο του ιδιοκτήτη του κτήματος υποδεικνύοντας του σημείο όπου θα έβρισκε εικόνα Της. Την επομένη ο άνθρωπος δεν θυμόταν το ακριβές σημείο και έτσι έκαμε τρεις λαχνούς για τρία διαφορετικά σημεία του κτήματος του. Διάλεξε τον ένα λαχνό και εκεί έσκαψε. Στο σημείο βρήκε την εικόνα της Παναγίας και βαθύτερα βρήκε αγίασμα. Έτσι από την διαδικασία αυτή δόθηκε από τους κατοίκους της περιοχής η ονομασία Λαχνί (λαχνός – λαχνί) η οποία με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε Λάγνη.

Η εικόνα που βρέθηκε δεν βρίσκεται στο ξωκλήσι αλλά φυλάγεται σε άλλο χώρο τον οποίο δεν αναφέρουμε εδώ για λόγους προστασίας της. 

Το σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και το Αγίασμα, βρίσκεται περίπου 300 μέτρα νοτιοανατολικά του ξωκλησιού.

Το 1981 το ξωκλήσι καταστράφηκε από πυρκαγιά αλλά αμέσως ανοικοδομήθηκε. 

Το ξωκλήσι δέχεται καθημερινά πιστούς τόσο από την Κλήρου όσο και από άλλες περιοχές. Στο ξωκλήσι τελούνται λειτουργείες μερικές φορές τον χρόνο και κάθε Τρίτη της Λαμπρής γίνεται εκεί πανηγύρι. Την ημέρα του πανηγυριού, μεταφέρεται στο χώρο και λιτανεύται και η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο χώρο.   

Λόγω της γραφικότητας του ξωκλησιού και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της πίστης των Κληρκωτών στην Παναγία, αρκετοί επιλέγουν να τελέσουν εκεί την βάπτιση των παιδιών τους ή γάμους σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο χώρος και το ξωκλήσι είναι σημείο αναφοράς για κάθε γενιά Κληρκωτών και συνδεδεμένο με την ιστορία της κοινότητας.