Όπως ακούσαμε και πιο πριν, στο ίδιο τάγμα, το 306 Τάγμα Επιστράτευσης, με τον Νικόδημο βρισκόταν και ο Ερωτόκριτος Γαλήνης.
Ο Ερωτόκριτος Γαλήνης γεννήθηκε στην Κλήρου στις 12 Ιανουαρίου 1945. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία. Κατά την εισβολή άφησε πίσω του την τρίχρονη κόρη του Άννα και τη γυναίκα του έγκυο τριών μηνών, τον γιο τους Γιώργο.
Το Μάιο του 1964 μεταβαίνει μυστικά στην Ελλάδα ως μέλος της «προσωρινής εθνοφρουράς» μαζί με άλλα 50 άτομα. Εκεί στο στρατόπεδο πυροβολικού στον Μεγάλο Πεύκο Αττικής εκπαιδεύονται στη χρήση των Πυροβόλων. Με την επιστροφή του ως εθελοντής στη νεοσύστατη Εθνική Φρουρά έλαβε μέρος στις μάχες της Μανσούρας στην Τηλλυρία.
Τον Ιούλιο του 1974 κατατάσσεται και αυτός στο 306 Τ.Ε την πορεία του οποίου ακούσαμε προηγουμένως. Ακολουθεί ακριβώς την ίδια πορεία με τον Νικόδημο Χαραλάμπους, τον Φίλιππο Παύλου και Χαράλαμπο Κουμπαρίδη.
Στο Γ. Σ. Πράξανδρος ανασυντάσσονται, με όσους έχουν απομείνει στις θέσεις τους, για να αντεπιτεθούν. Εκεί χωρίζουν οι δρόμοι του με τους Νικόδημο και Κουμπαρίδη.
Ο Ερωτόκριτος Γαλήνης και πιθανότατα και ο Φίλιππος Παύλου μαζί με αριθμό 40 – 50 στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς το Τουρκοκυπριακό χωριό Τέμπλος όπου έλαβαν θέσεις μάχης εντός χαράδρας λίγο έξω από το χωριό.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, της 22ας Ιουλίου, τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν την ομάδα των εθνοφρουρών οι οποίοι βρίσκονταν εντός της χαράδρας και επακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Εδώ σύμφωνα με μαρτυρίες διεξάγεται σκληρή μάχη ανάμεσα στην ομάδα των εθνοφρουρών και των τουρκικών δυνάμεων υποστηριζόμενων και από την τουρκική αεροπορία.
Στη συνέχεια οι αμυνόμενοι εντός της χαράδρας πραγματοποίησαν αντεπίθεση με σκοπό να διασπάσουν τον τουρκικό κλοιό και να απομακρυνθούν.
Κατά την αντεπίθεση μερικοί άνδρες κατόρθωσαν να απομακρυνθούν ενώ οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο Ε. Γαλήνης και ο Φ. Παύλου έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής.
Στο τέλος αυτής της μάχης φαίνεται πως ο Ερωτόκριτος πιάστηκε αιχμάλωτος μετά από τραυματισμό. Κρατείται ως αιχμάλωτος μέχρι και τις 25 Ιουλίου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αργά το απόγευμα της 25ης Ιουλίου 1974 οδηγείτε μαζί με άλλους 20 αιχμαλώτους στους Βοτανικούς Κήπους της Κερύνειας και εκτελείτε εν ψυχρώ.
Αρχές του 2010, ανακοινώνεται στην οικογένεια του, πως σε εκταφή που έγινε το 2007 στους βοτανικούς κήπους της Κερύνειας, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA τα οστά του. Ο Ερωτόκριτος τάφηκε με τιμές ήρωα στο κοιμητήριο της Κλήρου τον Μάρτιο του 2010.